Vaihtoehtointiaani

Vaihtoehtointiaani

Saturday, 15 July 2017

Joitain hääperinteitä, jotka näkyvät meidän häissämme

Heippasta pöö!

En tiedä, tiedättekö te, mutta mie käytän sana "pöö", kun puhun naisten genitaaleista. Joten lasten käyttämä pelottelu "PÖÖ!" saa meikässä melkoiset hirinät aikaiseksi...

Ajattelin tosiaan esitellä jotain vanhoja kansanperinteitä häihin liittyen, joita olen aikonut poimia meidän häihimme. Vieraille valotetaan muutamia perinteitä pöytäinfojen muodossa, joten he voivat yrittää bongata tai arvuutella mukaan tuotuja perinteitä niiden perustella. Hääjuhlamme järjestetään siis näin jälkikäteen, juridinen vihkiminen hoidettiin jo ennen juhannusta. Säästimme valat ja henkilökohtaisemman seremonian hääjuhlaan. Niistä tulee meidän näköisemme juhlat kaikkien läheistemme kanssa. 

1. Onnen turvaamiseksi suomalainen morsian on ennen aikaan voinut piilottaa poveensa tai vasempaan kainaloonsa saippuaa, elohopeaa, villaa, tulukset, viljaa tai leipää. Nämä pienet taikaesineet lisäsivät onnea ja sopuisuutta tulevassa avioliitossa.

2. Hopean onnea tuottavaan taikaan on aikanaan uskottu myös Suomessa. Suomalaisessa perinteessä sulhanen laittoi hopearahan oikean kantapään alle kenkään ja morsian vasemman kantapään alle häiden ajaksi. Tämän uskottiin turvaavan paria riitelyltä avioliitossa.

3. Sulhastalon pihapiirissä saattue otettiin Karjalassa vastaan palavilla olkilyhteillä, jotka edustivat puhdistavaa tulta. Morsian nostettiin tyynylle, matolle tai kannettiin sisään tupaan. Morsiamen jalat tai helmat eivät saaneet koskea ovenkulmiin tai kynnyksiin. Anoppi ripotteli parin päälle ohraa hedelmällisyyden merkiksi. Morsian uhrasi rahaa kodinhaltijalle, jotta talo ottaisi hänet hyvin vastaan. Myös sulhasen vanhemmat siunasivat parin.

4. Ennen lähtöä kirkkoon morsian istutetaan täysissä juhlavaatteissaan ruokapöytään lähimmäs ulko-ovea. Sitten morsiamelle tarjotaan kolme viinaryyppyä. Tämän tain tarkoitus on irrottaa neito lapsuudenkodistaan, mitä ulko-ovea lähellä ja päällysvaatteet päällä ateriointi symboloi. Kolminkertaiset viinaryypyt takasivat sen, ettei morsiamelle tullut miehelässä koti-ikävä.

5. Kun viimeinen ateria ennen vihkimistä on kotona syöty, katkaisee morsian lusikkansa ja heittää sen oven suuhun. Tämä symboloi lapsuuden ajan päättymistä ja uuteen säätyyn siirtymistä.

6. Viimeisen aterian jälkeen morsiamen noustessa pöydästä, kaaso kaataa morsiamen tuolin nurin. Nyt avioon menevä on lopullisesti heitetty ulos neidonkastista.
7. Erotessaan hääparista ennen hääyötä täytyy bestmanin läimäyttää morsianta pakaroille. Jos läimäytys menee poikittain pakaroiden päälle, on ensimmäisenä vauvana tulossa poika. Jos taas pitkittäin, niin tyttö.
Tänä aamuna tuo sulhanen siis vietiin viettämään polttareita! Minun vuoroni tulee vielä, ihan hirvittää. Yllätys onnistui kyllä täydellisesti, kunpa olisin saanut ikuistettua sen ilmeen, kun poloinen tajusi, mistä on kysymys....

No comments:

Post a Comment