Ensi vuonna Suomi täyttää 100 vuotta. Tulipa mieleeni, että tässähän on hyvä tilaisuus käyttää mummoni vanhaa kansallispukua. Niinpä kaivelin sen makasiinista esiin, ja kiskaisin päälleni.
Virhe! Pukupussista huolimatta olivat hiire päässeet käsiksi pukuun ja jyrsineet reiän sen paitaan. Muutoinkin puku oli aivan hiirenpölyssä ja sain järjettömän allergisen reaktion, kun sen kiskaisin päälleni.
Siispä, vaihtoehdoiksi jäi vanhan puvun pesettäminen pesulassa ja uuden paidan ostaminen. En kuitenkaan halunnut ottaa riskiä, että kaikista toimenpiteistä huolimatta en pystyisi pukua käyttämään ja vaivihkaa kurkistin tori.fi ja huuto.netin tarjonnan. Ja siellähän se oli!
Torniosta sitten löytyi ihan oma puku. Siitä puuttuu vielä rintaneula, mutta muutoin se on kokonainen. Tässä puvussa rouvassäätyyn astunut nainen voi pitää tykkimyssyä, mutta myös päänauha käy. Neidot sitten pitävät päänauhaa. Tykkimyssy pitäisi ensi kesään mennessä löytää jostain jos sitä haluaa joskus sitten pitää.
Pukuni on siis Perä-Pohjolan puku. Jostain syystä virallisesti Kittilä EI lukeudu Perä-Pohjolan alueeseen, ainakaan wikipedian mukaan, mutta tätä pukua siellä on käytetty. Silti Kittilän murre on Perä-Pohjalaista murretta! Että tiedä sitten näistä jaotteluista. '
Hauska fakta: Lapilla ei ole oikeastaan omaa maakuntalaulua, vaan se on yhteinen Pohjois-Pohjanmaan kanssa (Kymmenen virran maa). Epävirallinen Perä-Pohjolan laulu on Kotiseutu Pohjolassa.
Perä-Pohjolan puku on vanhin Lapin kansallispuvuista, vuodelta 1922. Kansallispuvun käyttöohjeesta lyhyesti, löytyy sivulta craftmuseum.fi:
KANSALLISPUKUJEN KÄYTTÖ
Kansallispuku sopii kaikkiin juhlatilaisuuksiin:
- juhlapukuna perhe-, koulu-, kotiseutu- ja perinnejuhlissa, vuotuisjuhlissa kuten jouluna ja juhannuksena sekä erilaisten järjestöjen ja yhteisöjen juhlavissa tapahtumissa, joissa kansallispuku voi olla myös tarjoilijoiden asuna,
- kirkkotilaisuuksissa, mm. kirkollisissa juhlissa, häissä ja joskus myös hautajaisissa,
- ylioppilasjuhlan pukuna ja vihkipukuna,
- esiintymisasuna mm. kansantanssi- ja pelimanniryhmillä sekä kuoroilla.
Tärkeää on, että kansallispuku on kokonaisuus siihen kuuluvine päähineineen, sukkineen, kenkineen ja koruineen.
KANSALLISPUVUN HANKKIMINEN
Kansallispuku valitaan perinteet huomioon ottaen, ensisijaisesti oman tai suvun kotiseudun tai synnyinseudun mukaan mutta myös muiden perusteiden tai mieltymysten mukaan.
Kansallispukujen kankaat ja tarvikkeet ovat laadukkaita luonnon materiaaleja, tyypiltään, kuosiltaan ja väreiltään asianomaiselle puvulle hyväksytyn mallin mukaisia.
Entisajan kansanpukujen juhla-asuissa käytettiin sekä kotona valmistettuja että ammattilaisten valmistamia ja valmiina ostettuja kotimaisia ja ulkomaisia tarvikkeita ja puvun osia. Tämä perinne jatkuu kansallispuvuissa.
Kansallispuvun voi
- valmistaa kokonaan itse ao. puvulle hyväksytyn mallin mukaan kansanomaisin työtavoin tai ommella valmiina saatavista tarvikkeista esim. kansallispukukursseilla,
- teettää tilaustyönä kansallispukualan koulutusta saaneilla ompelijoilla tai alan liikkeissä
- ostaa valmiina alan liikkeistä,
- vuokrata tilapäiskäyttöön kansallispukuja vuokraavilta järjestöiltä tai liikkeiltä.
Kansallispuvun voi kunnostaa ja täydentää lisäosilla.
Itse tykkään yhdistellä ihan arjessakin perinteisiä osasia pukeutumisesta; lappilaisia koruja tai esimerkiksi lappilaisia kuvioita. Kansallispuvun huiviakin on helppo käyttää myös arkena. Pieni mutta tehokas tapa tuoda esille omia juuriaan ihan nykyaikaisen tyylin joukossa. Mikä olisi sinun kansallispukusi?