Vaihtoehtointiaani

Vaihtoehtointiaani

Tuesday, 14 March 2017

Liikunnasta, kehosta ja ravinnosta

Armas ystäväni Sereijan taisi pitää minua ihan tärähtäneenä, latvasta lahona ja ties minä, kun tässä viikko sitten pätkäytin että hei mie olen alkanu miettimään näitä liikunta- ja ravintojuttuja ja olen tehnyt vegaanista wokkia ja aloittanut joogahaasteen! Ymmärrettävää kyllä, olen nimittäin vannoutunut pihvinrakastaja ja murhanhimoinen metsien nainen pyssyni kanssa. Eiku. Ja lisäksi olen saattanu muutamankin kerran ystävyytemme aikana innostua jostain, haha. :D

Tämä sairastelu on saanut miettimään omaa kehoaan ihan eri tavalla. Moni teistä tietääkin, että aikoinani sairastin 8 vuotta syömishäiriötä. Niitä vauroita ei onneksi tarvitse enää ainakaan kropasta paikkailla, ja sainkin tässä viettää muutaman varsin terveen vuoden.

Vanha kaverini astma sitten alkoi ilmoitella itsestään tuossa tammikuun alussa. Ensin epäiltiin sisäilman ongelmia ja työhuonettani vaihdettiin. Hengenahdistukseen se ei auttanut, vaan minut passitettiin kahteen otteeseen sairaslomalle kunnes sain diagnoosiksi hinkuyskän, ja sen aiheuttaman keuhkojen limakalvojen ärsytyksen joka saattaa kestää ties kuinka pitkään. Edelleen täällä samaa vaivaa podetaan, ja popsitaan ties mitä lääkkeitä jotta pystyn olemaan töissä. Avaavat lääkkeet kuuluvat nyt päivittäiseen työpaikkalounaaseeni.

Kun jotain, mikä on ollut sinulla koko ajan viedään pois, on tunne ihan kamala. Minulla oli terve keho, joka astmasta huolimatta ei ollut jättänyt minua pulaan. Astman kanssa olen pärjännyt ihan varautumalla rasitukseen avaavilla lääkkeillä mutta nyt pahimpaan aikaan 200 metrin kävely tuntui tukehtumiskuolemalta. Mietin, voinko enää koskaan vaeltaa, metsästää tai ylipäänsä tehdä mitään. Sitten päätin että no, koitetaan nyt sitten tehdä sitä mikä tuntuu keholle hyvältä.

Youtubesta löytyy ihan valtavasti joogavideoita. Itse lähdin aloittelemaan suositun Adrienen videoilla, ja 31 päivän joogahaasteella. Täytyy sanoa että olen positiivisesti yllättynyt, tässä on ehtinyt jo olla kädet ja vatsalihakset todella hellinä. En todellakaan ole mitään ryhmäliikunta / kuntosali / julkisesti liikkuvia ihmisiä, joten kotona tehtävä jooga on todella bueno vaihtoehto. Tarvitsen vain maton :3 Sanomattakin on selvää, että tietokoneella kyyhöttävän Kelan tätin selkäkin kiittää. Joogassa on ihanaa myös se, että se on erittäin kaukana siitä suorittavasta liikunnasta, joka tuntuu olevan nykyään se hyväksyttävä liikunnan muoto ja normi. Liikunta tuntuu olevan jotain sellaista, joka tähtää johonkin tavoitteeseen kuten isompaan hanuriin, eikä esimerkiksi ole kehonhuollon väline tai yksinkertaisesti tapa pitää yllä kropan toimintakykyä ja terveyttä. Olen usein miettinyt, että 10 vuodessa liikuntaharrastus ja vartaloihanne ovat mullistuneet, 10 vuoden takainen normaalipainoinen vartalo olisi varmaan nykymittapuulla kauhistus, läski ja kaikkea sitä, mistä pitäisi päästä pois.

Ravinnosta sitten. Olen tainnut katsoa hieman liikaa Netflixin dokkareita, mutta aloinpa vain miettimään että miksi ihmeessä haluaisin tunkea kehooni sellaista, joka ei tee sille hyvää? Viikonloppuisin on löysempi kuri, mutta viikolla syön lähes yksinomaan kasvisruokaa (työpaikalla se on lisäksi valmiiksi tehty, yay!), juon vihreää teetä ja aloitan aamuni tuopillisella vettä joka antaakin kivasti buustia aineenvaihdunnalle. Maitoni vaihdoin kauramaitoon, koska se säilyy hieman paremmin minun pienellä kulutuksellani (käytän maitoa vain muroissa ja kahvissa).

Täytyy sanoa, että olo on hyvä. Mietinpä vain, että miksen aloittanut tätä jo aiemmin, hupsu mie.


6 comments:

 1. Kävin muutama vuosi sitten kundalinijoogassa. Kropan liikkuvuuteen se auttoi kovasti, mutta ryhmäliikuntatunnit eivät ole minunkaan juttuni ja nykyinen aikatauluni olisi hankala säännölliselle harrastukselle. Harrastuksen lopetettuani kroppa taas alkoi kankeutumaan pikkuhiljaa. Pari viikkoa sitten sain onneksi fysioterapeutilta hyvät jumppaohjeet niska-hartia -seutua varten. Aikaa menee päivässä oikeasti vain pari minuuttia ja jännityspäänsäryt ovat lähes kokonaan loppuneet :)

  Kurjaa tosiaan miten usein urheilu mielletään vain pelkäksi suorittamiseksi. Se tavallaan myös nostaa kynnystä kokeilla jotain uutta lajia :c

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo kundaliinjooga kyllä kiinnostaa, muut ihmiset ei :D Mut minut on kyllä pelastanu hyvät YouTube-ohjeet ja joogamatto. Tunnen nyt kyllä olevani jo pari senttiä pidempi, olisiko lie ryhti jo hieman parantunut :D

   Delete
 2. Toivottavasti alat olla jo paranemaan päin! Hurja kyllä tuo hinkuyskä, epäilen että jouduin sen kynsiin joskus lukiossa kun yskä kesti ja kesti, rajujen ja pihisevien yskänkohtausten tullessa ainoa tapa saada henkeä oli yrittää nielaista siinä välillä ja kun varsinainen yskä loppuikin, hengästyessä alkoi yskittää vielä pari kuukautta tuon jälkeen. En tiedä sitten, miksen kai käynyt lääkärissä...

  Kiva jos jooga on tuntunut omalta - ja on motivaatiota tehdä kotona, onnitteluni siitä! Itselle kun pitää olla vähän joku erillinen ympäristö (ja usein ajankohta) tehdä eri asioita. Terveisiä myös täältä tavoitteelliselta rehkimispuolelta, aloitin hiljattain crossfitin ja saan lisää intoa jotenkin sellaisesta kilvoittelusta. En tiedä sitten, elänkö kuplassa, kun tuntuu että ainakin toistaiseksi suurin osa tutuista liikkuu ennemmin "pehmeämmin" painoja ja kilometrejä laskematta ja ymmärrän kyllä hyvin, että sellainen sopii monen mielenlaadulle paremmin.

  Toisaalta tuntuu kyllä siltä että onneksi nykyään vartaloihanteet on monimuotoistuneet ja otetaan huomioon ihmisten erilaiset ruumiinrakenteet; saa olla kurvikkaampi tai lihaksikkaampi tai hoikempi ja body positivity on ymmärtääkseni suosiotaan kasvattava suuntaus. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hurjaa kyytiä se kyllä olikin, tosin lääkäri lohdutti että hetkeksi nyt on ainakin sitten immuniteettikin :D

   Bodypositive-liike on tullut kyllä nyt rytinällä - ja hyvä niin. Veikkaan että se oli ihan tervetullut vastapaino tuolle armottomalle fitness-ihanteelle, toivon että kaikki muistaisivat myös tykätä siitä omasta kehostaan, se tekee kuitenkin niin paljon kaikkea meidän puolestamme. :3

   Delete
 3. Mie en kyllä tiiä kehtaako tässä enää piettää ketään mitenkään tärähtäneenä, kun pohdin nyt kk myöhemmin ihan samoja asioita.. :D Kunnon hippihommia. Muullahan ei ole väliä, kunhan olo tuntuu hyvältä <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä ku tuli pakollinen tauko ku keuhkot alkoivat taas prakaamaan, niin vitsit mikä fiilis taas nyt ku pitkästä aikaa istahti matolle ja väänteli ruumiinosia eri asentoihin. :D Selkäki tuntuu ihmeen lämpöiseltä.

   Delete