Vaihtoehtointiaani

Vaihtoehtointiaani

Tuesday, 10 January 2017

Postaussarja : Lappilaiset aarteeni, luhka

Kas tästäpä pörähtää käyntiin postaussarja lappilaisista aarteistani, jotka löytyvät minun kodistani ja jotka näkyvät arkipäiväisessä käytössäni.
Joskus postauksissa onkin vilahdellut tämä minulle kovin rakas vaate. Lappilaisille vaatteen tuttu nimi on luhka, joka tulee pohjoissaamen sanasta luhkka.

Luhka on itseasiassa varsin kätevä vaate ulkosalla. Siinä on huppu, joten päällimmäiseksi vaatteeksi kaiken ylle vetaistuna niskaan puista tippuneet lumet on helppo pölähyttää päältään. Materiaalina on käytetty verkaa tai sarkaa (aivan alunperin villaa tai parkittua poronnahkaa), ja luhka on koristeltu perinteiseen tapaan punaisella verkalla ja nauhoilla. Isälläni tosin on enemmän työkäyttöön tehty luhka, joka on tehty vettä hylkivästä materiaalista ja on varsin koruton. Silti kuulemma esimerkiksi lumisessa metsässä kelkkailuun vallan oiva vaate, kun lumet voi tosiaan aina karistaa helposti päältään.

Luhka on kevyt ja sen alla on erittäin helppo liikkua. Takaa pidempi luhka myös peitti alleen kätevästi repun.

Luhkaa käyttävät Lapissa muutkin kuin saamelaiset. Vaikka sen juuret ovat saamelaisten käyttövaatteena, sen käyttö ei ole samalla tavalla rajoitettua kuin saamenpukujen.

Luhkan eri nimityksiä:

lukkâ (inarinsaame)
luhkka, njálfáhtta (pohjoissaame)
njálmmefáhta (luulajansaame)
skopmehke (eteläsaame)
Sámi poncho, luhkka (english)
luhkka, oväderskrage (swedish)
luhkka (norwegian)
лухкка (russian)

9 comments:

 1. Ihanaa. Lisää näitä postauksia 😊 Tuossa vaatteessa on sitä kuuluisaa asennetta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näitä on tulossa! Ihan heti en ole käynyt läpi kaikkia aarteitani :D

   Delete
  2. :) Mie niin tykkään tästä että ihmiset todella ELÄÄ perinteitään ja juuriaan. Moni luennoi näistä asioista mutta toteutus ja sen dokumentointi on paljon kiehtovampaa.

   Delete
  3. Ois kyllä mielenkiintoista nähä enemmänkin vastaavaa, miten jotku sukujuuret tai syntyperä näkyy ihan arjessa. :)

   Delete
  4. Vaikea sanoa mikä omassa arjessa on selkeesti vain karjalaista tai kymenlaaksolaista. Tietysti jotkut perinneruuat. Karjalaisista sukujuurista kertoo ainakin murre sekä kova puheääni, sekä impulsiivinen ja joskus räjähtävä luonteenlaatu.

   Delete
 2. Tämä postaussarja vaikuttaa mielenkiintoiselle. Tosi hyvä idea! :) Ihana tuo luhka, vitsit, niin tyylikäs ja kätevä. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tulossa vielä muutama tähän liittyvä postaus, haluan esitellä tietenkin kaikki lappilaiset ihanuudet :3

   Delete
 3. Komppaan kaikkea ylempänä ^^ Plus tuo luhka on todella nätti! Kaikenmoiset ponchot ja viitat ovat mahtavia, varsinkin kun tuolla on vielä suurempi henkilökohtainen merkitys käyttäjälleen :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pidän myös kaikenmoisista viitoista, tosin tällä on kyllä ihan erityinen paikka sydämessäni :)

   Delete