Vaihtoehtointiaani

Vaihtoehtointiaani

Tuesday 9 October 2018

Kolme painavaa

Mielipidettä nimittäin.

En hirveän usein mielelläni tuo kaikkein värikkäimpiä mielipiteitäni esille, mutta joskus se voi olla ihan virkistävää. Katsotaan, kauhistutteko!

1. Uskon biologiaan.

Toisin sanoen, uskon että evolutiivisesti ja biologisesti ihmisillä on erilaisia taipumuksia tai soveltuvuuksia, jotka ovat biologisesti määrittyviä. Eli esimerkiksi, on olemassa ihmislaji Homo Sapiens, josta on eri alalajeja joita voisi nimittää vaikkapa roduiksi. Heillä on erilaiset ominaisuudet ja soveltuvuudet, jotka ovat kehittyneet aikojen saatossa soveltumaan parhaiten alueelle, jonne he ovat keskittyneet. Esimerkiksi tummaihoisten ihonväri on ihan täydellinen auringonpaahteeseen, nerokas luonto taas asialla! Tai että palomiehen ammattiin miehillä on usein soveltuvampi fysiikka kuin naisilla.

Tämä tuntuu nykyään TODELLA epäsuositulta mielipiteeltä tai epäkorrektilta, mutta minähän en tässä väitä yhtään mitään yhdenkään ihmislajin edustajan paremmuudesta tai huonommuudesta. Sanonpa vain, että on ihan biologinen fakta että meitä on moneksi, ja siihen on ihan syynsä. Pidän sitä myös ihan loogisena, että esimerkiksi valkoihoinen voi todennäköisimmin viehättyä toisesta valkoihoisesta. Evolutiivisesti järkevää. Tunnepuolella sitten voi tulla kuvaan muitakin muuttujia, jotka mahdollistavat eri kulttuuripiirien ja ihmisten yhdistymisen. Nyt tuntuu vaan että jos menet sanomaan yhtään mitään biologisista sukupuolieroista tai ihmislajin moninaisuudesta, sut leimataan rasistiksi. Mitä muuten en ole. Mie näen ympärilläni ominaisuuksiltaan erilaisia ihmisiä, joiden erilaiset ominaisuudet eivät tee heistä yhtään parempia tai huonompia kuin mie olen. Jos olet kakkapää, olet sitä ihan tasan varmasti olit mistä vaan kotoisin tai ominaisuuksiltasi millainen vaan.

Jos tulet kivenkovaan väittämään mulle että kaikki ihmiset ovat samanlaisia, biologia ei vaikuta meihin jne niin anteeksi, silloin pidän sinua vain ihan pohjattoman naiivina :D

2. Jokaikinen järjestäytynyt uskonto pitäisi kieltää

Mulle jokaikisen henkilökohtainen usko on ok (kunhan se kunnioittaa myös muiden ihmisoikeuksia), mutta institutionalisoituneet uskonnot, ei hyvä. Siinä vaiheessa kun uskosta tehdään uskonto mennään metsään ja pahasti. Itse olen jonkinsortin agnostikko / kansanuskoinen, mutta ennen kaikkea luonnonuskoinen. Luonto on mulle suurin jumaluus. Ei silti kävisi mielessäkään alistaa muista, jotka eivät usko samoin tai jotka eivät jaa minun näkemyksiä elämästä tai miten täällä pitäisi ylipäätään olla

3. Mulla on periaate, joka parantaisi koko maailman

Ihan oikeasti. Jos mie olisin maailman valtias, haluaisin vain saada tämän taottua ihmisten päähän:

Jos jokaikinen ihminen kohtelisi toista ihmistä siten, kun haluaisi itseään kohdeltavan, maailma olisi paljon parempi paikka.

Eli ihan lyhykäisyydessään Immanuel Kantin ja Jeesuksenki aikoinaan esittämä ajatus. Ja se on nerokas, toimiva ja universaali. Jos jokainen meistä ei katsois sitä toisen ihmisen etnisyyttä, uskontoa, sukupuolta tai mitään muutakaan, vaan ihan aidosti ajattelisi vain että tässä on toinen ihminen. Miten mie haluaisin, että minua kohdeltaisiin tässä samassa tilanteessa? Väitän, että aika moni asia olis paremmin. Oltaisiin vain ihmisiä toisillemme. Että ketään ei saa satuttaa (ellei sitä pyydetä esimerkiksi seksuaalisessa tarkoituksessa krhm), ja että jokaikistä ihmistä pitää kunnioittaa. Nimittäin. Jos et suo muille kunnioitusta, et voi vaatia sitä itsekään. Ja muutenki, ei voi vaatia itselleen mitään sellaista, jota ei soisi muille.

Jos maailmassa olisi enemmän filosofeja kuin sotilaita, maailma olisi parempi paikka.



Kuva: allmighty Google.

No comments:

Post a Comment