Vaihtoehtointiaani

Vaihtoehtointiaani

Wednesday 17 October 2018

Valitse paremmin

Ilmastokeskustelu räjähti. Ilmastoraportin jälkeen jokaisesta viestimestä, jota seuraan, tulee postaus postauksen jälkeen lisää uutisia, lisää mielipiteitä. Ja hyvä niin, ja jatketaan yhtä painavalla linjalla kuin viimeksi.

Jokaiselle meille on annettu mahdollisuus elää tällä planeetalla. Aina sanotaan, että sinulla on vain yksi keho, vaali sitä. Meille on annettu tämä yksi planeetta, vaan emme vaali sitä. Tuhoamme määrättömät määrät luonnonvaroja oman hedonismimme vuoksi. Ostamme turhaa tavaraa, krääsää jota emme tarvitse. Me vain haluamme.

Heitän ilmoille kysymyksen: jos haluat ostaa jotain, mitä et tarvitse, voisitko valita paremmin? Voisitko valita esimerkiksi ekologisesti valmistetun vaatteen? Voisitko jättää ostamatta materiaalisen lahjan, ja antaa esimerkiksi palvelun tai lahjakortin?

Mie syyllistyn joka päivä näiden asioiden takia. Ja hyvä niin. Minusta minua saa ja pitääkin syyllistää, jos toimin epäekologisesti. Jos ei muuten niin siksi, että sitten varmasti ainakin harkitsen että tarvitsenko jotain oikeasti. Koska tämä ei vaan pidemmän päälle toimi näin. Näen mielessäni kaksi skenaariota, johon nykymeininki johtaa: joko a) maapallolle kehittyy valtava pandemia, joka pyyhkäisee mennessään ainakin kolmasosan väestöstä (toivottavasti myös ison osan länsimaisista ihmisistä) tai b) ihmiskunta sortuu omaan mahdottomuuteensa ja menehtyy sukupuuttoon. Maapallolle jäävät torakat ja rotat, jotka kehittyvät toivottavasti aikanaan evoluution myötä fiksummaksi lajiksi.

Mitä sitten voisi tehdä? Kokosin pienen listan, ja samalla esittelen pari uutta hankintaani, jotka valitsin paremmin.

- Vähennä lihansyöntiä. 1-2 kasvispäivää viikossa ja leikkeleiden poisjättäminen leivän päältä ei tapa sinua. Meillä syödään lihaa, mutta enimmäkseen riistaa. En edes pidä naudan mausta onneksi!
- Älä osta turhaan. Jos tarvitset jotain materiaa, voisitko saada sen käytettynä, tehdä itse tai onko sille olemassa ekologinen ja eettinen vaihtoehto?
- Suosi lähellä tuotettua. Ei avokadoille, kyllä marjoille ja sienille.
- Älä lennä. Me ollaan menossa pitkästä aikaa ulkomaanmatkalle Japaniin. Päätin, että siinä täytyy olla meidän seuraavat lennot pitkään aikaan. En muista edellistä lentokertaani, ja hyvä niin. Kotimaan matkailu best! (ja esimerkiksi bussimatka Wackeniin...)
- Älä osta krippariltakaan vain siksi, että halvalla saa. Kirpputoritoimintakin on melkoista viherpesua, jos samoja halpisrättejä kaupitellaan sielläkin jotta myyjät hankkivat vain edelleen lisää samoja halpisrättejä ja pikamuoti kukoistaa

Näitä riittää vaikka kuinka paljon, varmaan myös Pinterest on pullollaan ecologic hackseja joten Google laulamaan. Sitten niihin omiin hankintoihin.

Työ- ja muuhunkin käyttöön halusin ihan mustan mekon. Päädyin suomalaisen Vietto Designin kimonomalliseen mekkoon, sen voi tilata itselleen esimerkiksi täältä. Kankaan materiaali bambu ei luonnollisestikaan kasva Suomessa, mutta se on valmistettu Suomessa. Ihan superihana päällä, ja monikäyttöinen.

musta
Kuva: Nudge / Vietto

Toinen mekko nyt oli ihan puhtaasti kotiseuturakkautta. Hálo from Northin toinen suunnittelija Jukka Puljujärvi on minun tapaani myös kittiläläinen, ja Hálolla on yksinoikeudet käyttää kittiläläisen taiteilija Reidar Särestöniemen printtejä kankaissaan. 

Ostin Reidar-mekon. Se on ihanaa viskoosia, ja jokaikisen sentin arvoinen. Koko oli hieman väljä, normaalisti käytän kokoa 38 mutta tästä piti ottaa 36. Paketin päälle oli teipattu tupasvilla <3 Mekko on valmistettu Virossa. 

Kuvan mahdollinen sisältö: 1 henkilö, seisoo


Ps. Kävimme Järvihotellissa Rantasalmella, josta ylläoleva kuvakin on otettu. Siitä ehkä joskus myöhemmin, mutta sanotaanko että upeat puitteet on kyllä saatu pilattua huonolla palvelulla. 

No comments:

Post a Comment